0800400150 Пн-Пт. 10:00-18:00

Енергоефективне металопластикове вікно - як обрати?

7 жовтня 2020 р.

Коли постає питання енергоощадності та тепломодернізації приміщень, вікна відіграють дуже важливу роль. Обравши у свій будинок правильні вікна, ви можете значно заощадити на опаленні, охолодженні та опаленні будинку.

Ось кілька загальних компонентів, що впливають на енергоефективність вікна:

1. Як скелет вікон, матеріал віконної рами є ключовим у визначенні загальної енергетичної ефективності вікна:
  • Віконні конструкції з алюмінієвих профільних систем довговічні, але мають низькі показники енергоефективності та значно дорожчі в порівнянні з металопластиковими конструкціями.
  • Вікна з дерева вважаються екологічно чистими, але вони обробляються хімічними засобами для того, щоб зберігати форму та інші необхідні властивості протягом тривалого періоду. І на відміну від алюмінієвих чи пластикових вікон, потребують постійного догляду і значно дорожчі ніж такі самі ПВХ вікна.
  • Енергоефективність ПВХ вікон має найвищі показники, крім того, вони значно дешевші та не потребують постійного обслуговування. У всьому іншому, зокрема фурнітура та склопакети, металопластикові вікна нічим не відрізняються від алюмінієвих чи дерев'яних вікон. Енергоефективні металопластикові вікна - найбільш оптимальний варіант вибору.
Зараз одним з виробників найбільш енергоефективних профільних систем являється REHAU - світовий лідер у виробництві полімерних рішень.

Наприклад, енергоефективна профільна система REHAU Geneo пройшла міжнародну сертифікацію на відповідність стандартам Passive House.

2. Кількість камер в склопакеті

У вікна встановлюються склопакети з різною кількістю скла (скляні панелі). Заведено класифікувати склопакети за кількістю камер: однокамерний склопакет - 2 скла, двокамерний склопакет - 3 скла. Між склом в склопакеті розміщають дистанційні рамки, які також впливають на енергоефективність склопакета.

На цей час існує досить велика кількість енергоефективних склопакетів з різними властивостями: шумоізоляція, захист від сонця, скло в кольорі. Шляхом комбінування скла з різними властивостями ви можете отримати ідеальне саме для вас, енергоефективне металопластикове вікно.

Енергоефективність склопакету досягається за допомогою спеціального покриття скла та особливостей виробництва. Якщо ви вирішили придбати вікна з енергоефективними склопакетами, то його вартість окупиться вже за перший рік внаслідок економії на опаленні.


3. Заповнення склопакету інертним газом: аргон чи криптон


В енергоефективних ПВХ вікнах простір між склом в склопакеті обов'язково заповнюють інертним газом. Він повністю прозорий та цілком безпечний для здоров'я.

Приємним є те, що ціна на заповнення склопакета дуже низька, а користь надзвичайно висока. Попри те, що енергоефективність ПВХ вікон чи розсувних дверей значно збільшується, він ще й робить віконні конструкції шумоізолюючими.

Існує думка, що газ досить швидко виходить зі склопакета, але дослідження показують, що кількість газу в склопакеті зменшується приблизно на 1% за рік.

Завдяки газовому заповненню можна отримати максимально теплі склопакети. Наприклад, енергопакет Super Comfort виробництва Glas Trösch вважається найбільш теплим склопакетом. Завдяки газу Аргон він має найвищі теплові та шумоізолюючі властивості.

Металопластикові конструкції з таким склопакетом будуть надзвичайно теплими, а користь від їх встановлення ви відчуєте вже за перший рік користування.

Ви можете використовувати таку опцію не тільки для вікон чи дверей на балкон, а й для енергоефективних розсувних панорамних дверей, які мають значно більшу площу скління.

Зараз енергоефективне скління обов'язково передбачає використання заповнення інертними газами.


4. Дистанційна рамка в склопакеті

Дистанційна рамка між склом в склопакеті виконує кілька функцій. Одна з них це підвищення енергоефективності металопластикових вікон. Тепла та якісна дистанційна рамка в склопакеті не дозволяє теплу виходити через склопакет і тим самим збільшує енергоефективність самого вікна.

Зараз на ринку України представлені різні теплі та холодні дистанційні рамки. Деякі з них пройшли сертифікацію на Passive House.

5. Контури ущільнення

На енергоефективність металопластикових вікон також впливає кількість контурів ущільнення. Вони на пряму впливають на герметичність, а це, своєю чергою, - на теплові характеристики вікон чи дверей.

Енергоефективні ПВХ конструкції мають від двох контурів ущільнення.

Ще одним важливим чинником, який впливає на енергоощадність вікон - це матеріал, з якого виготовлений ущільнювач.

Компанія REHAU у виробництві своїх енергоефективних профілів використовує високоякісний каучуковий ущільнювач Simperit, який має довгий термін експлуатації, простий в обслуговуванні та, на відміну від інших аналогів, його досить легко замінити.

6. Які можуть бути варіанти енергоефективних вікон у ваше житло?

Енергоефективність вікна визначають за опором теплопередачі. Він повинен бути не меншим за 0,75 м2К/Вт.

1. Для того, щоб досягти показника 0,77 м2К/Вт можна обрати стандартну профільну систему REHAU Euro Design 70 із заповненням двокамерного склопакета газом аргон та щонайменше одне енергоефективне скло.

Компанія Darwin при виробництві вікон з цієї профільної системи використовує склопакет, який на 4 мм товщий і тим самим значно збільшує енергоефективність всього вікна на 18%. При цьому склопакет дорожчає всього на 2-3%.

Дослідження показали, що віконний блок з двокамерним склопакетом та аргоновим замовленням дає показник опору теплопередачі 0. 91 м2 К/Вт.

2. Енергоефективне металопластикове вікно на основі профільної системи REHAU Synego з двокамерним енергоефективним склопакетом, наповненим газом аргон, має показник опору теплопередачі 1.16 м2 К/Вт - клас енергоефективності A+++.

3. На основі унікальної профільної системи REHAU Geneo з двокамерним енергоефективним двокамерним склопакетом з аргоновим наповненням можна виробляти вікна, які відповідають стандартам Passive House. Опір теплопередачі такого вікна буде від 1. 42 м2 К/Вт.

Детальніше про різні варіанти енергоефективних вікон REHAU ви можете дізнатись з відео

6. Монтаж енергоефективних металопластикових вікон

Навіть найтепліші вікна не будуть правильно функціонувати без правильного енергоефективного теплого монтажу. Такий монтаж повинен виконуватись згідно з вимогами ДСТУ.

Оскільки встановлення ПВХ конструкцій передбачає використання монтажної піни її необхідно потім герметизувати. Монтажна піна, навіть найякісніша, пропускає вологу і холод. Для того, щоб уникнути цього, використовують герметик Стиз.

Він допомагає довго зберігати тепло, підвищує термін експлуатації самого вікна та зберігає структуру і властивості утеплювача.

Іншим варіантом герметизації вікна є використання паро- чи гідроізолючих стрічок.

Наш досвід енергоефективного скління житлових комплексів показує, що Стиз хоча і складніший в нанесенні, але його характеристики кращі.

icon-facebook icon-mail icon-print